5 de maig 2014

Estalvi d’energia a la llar – Aigua calenta 4

Per acabar amb el tema de l’aigua calenta, anem a comentar unes quantes coses sobre les aixetes.

Les aixetes que degoten són un greu problema per al consum. Una aixeta que degota sembla que no perd gran cosa però al llarg del dia correspon a molts litres. Les aixetes multivolta tendeixen, quan envelleixen, a perdre. És millor fer servir aixetes de quart de volta o les conegudes com a monocomandament.

Les aixetes monocomandament tenen l’avantatge que amb un sol mecanisme regulem la quantitat d’aigua i la proporció de freda i calenta. Però sovint veiem que hi ha qui obre les aixetes més del necessari. Les modernes aixetes estalviadores tenen una posició d’aturada intermèdia que deixa passar una quantitat d’aigua més que suficient per a la majoria de necessitats. Si ens cal més aigua, podem moure-la més enllà d’aquesta posició.

Aixeta amb aturada intermèdia

Un altre problema de les aixetes monocomandament clàssiques és que en la posició simètrica deixen passar aigua freda i calenta a parts iguals. Atès que molta gent es deixa guiar per l’estètica, és habitual trobar-les en aquesta posició, de manera que consumim una quantitat innecessària d’aigua calenta. Les versions estalviadores tenen una configuració diferent, de manera que des del centre cap a la dreta només es consumeix aigua freda i des del centre cap a l’esquerra és barreja. Així, a la posició de simetria només gasten aigua freda.

Posició central amb aigua freda


Nosaltres ens fem la idea de l’aigua que surt de l’aixeta per les mides del raig, però si el raig porta aire barrejat amb l’aigua estem consumint menys quantitat d’aigua per a la mateixa impressió visual. A l’hora de rentar o esbandir, els resultats que obtenim també depenen de la mida aparent del raig més que no pas de la quantitat d’aigua que porta. Per això són importants els airejadors. Posant un airejador a l’aixeta podem estalviar fàcilment el 50% d’aigua. Si hi posem un perlitzador ecològic podem arribar a aconseguir estalvis de fins al 65% ja que només surt la tercera part de l’aigua que sembla que surt.

Airejadors

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari