13 d’oct. 2015

Circuit commutat



El circuit commutat permet encendre i apagar un llum (o qualsevol altre equip elèctric) des de dos punts diferents indistintament. Aquest circuit es fa servir molt en passadissos i dormitoris.

L’element base d’un commutat són els commutadors. Un commutador és un element similar a un interruptor però que té una entrada i dues sortides. En una de les posicions de la palanca l’entrada està connectada amb una de les sortides i en l’altra posició l’entrada es connecta amb la segona sortida. La figura següent mostra les dues posicions d’un commutador i hem representat el cable d’entrada en color marró i els de sortida en color gris.


Posicions del commutador


En el circuit commutat tenim dos commutadors. L’entrada d’un dels commutadors es connecta a la fase general i la de l’altre es connecta al llum. Les sortides d’un commutador es connecten amb les de l’altre. Quan els dos commutadors estan connectats sobre el mateix fil el llum s’encendrà i si, en canvi, es connecten a fils diferents s’apagarà. Quan el llum està encès, s’apaga canviant qualsevol dels commutadors. De manera semblant, si el llum està apagat i canviem qualsevol dels commutadors, s’encendrà.

Circuit commutat

En la figura, tal com hem representat els commutadors el llum, estarà apagat.


Atenció: La finalitat d’aquesta explicació és només ajudar-vos a entendre com funcionen les instal·lacions elèctriques. La informació que proporcionem no és suficient per poder fer o reparar instal·lacions. Manipular les instal·lacions sense una formació suficient i eines adequades comporta riscos immediats (curtcircuit, electrocució) com a mitjà termini (incendis, fuites de corrent). Per la vostra seguretat i la de les persones que us envolten, contracteu a una persona professional per a la modificació de les vostres instal·lacions elèctriques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari