20 d’oct. 2015

Circuit commutat amb encreuament



El circuit commutat permetia encendre i apagar un llum des de dos punts diferents indistintament. Però, a vegades, ens pot fer falta encendre i apagar des de tres punts. Per exemple en passadissos llargs o dormitoris amb llit doble. El circuit commutador amb encreuament ens permet fer-ho.

En un commutat amb encreuament, a més dels dos commutadors, hi intervé un commutador d’encreuament. Un commutador d’encreuament és un element similar a un interruptor però que té dues entrades i dues sortides. En una de les posicions de la palanca les entrades estan connectades directament amb les sortides i en l’altra posició les entrades es connecten amb les sortides de forma encreuada. La figura següent mostra les dues posicions d’un commutador d’encreuament i hem representat els cables d’entrada en color marró i els de sortida en color gris.

Commutador d'encreuament

En el circuit commutat amb encreuament commutador d’encreuament es situa entre els dos commutadors de manera que en una posició els uneix com si no hi fos i en l’altra ho fa encreuant els cables. Quan el llum està encès, s’apaga canviant qualsevol dels tres elements. De manera semblant, si el llum està apagat i canviem qualsevol dels elements, s’encendrà. En la figura, tal com hem representat els commutadors, el llum estarà apagat.

Circuit commutat amb encreuament
Atenció: La finalitat d’aquesta explicació és només ajudar-vos a entendre com funcionen les instal·lacions elèctriques. La informació que proporcionem no és suficient per poder fer o reparar instal·lacions. Manipular les instal·lacions sense una formació suficient i eines adequades comporta riscos immediats (curtcircuit, electrocució) com a mitjà termini (incendis, fuites de corrent). Per la vostra seguretat i la de les persones que us envolten, contracteu a una persona professional per a la modificació de les vostres instal·lacions elèctriques.

1 comentari:

Deixa el teu comentari