12 de maig 2014

Estalvi d’energia a la llar – Equips informàtics

En un ordinador, l’element que més energia consumeix és la pantalla i, per tant, unes senzilles mesures ens poden permetre estalvis significatius. La quantitat de llum que emet la pantalla afecta al consum; per això cal ajustar correctament la brillantor. Sovint hem de deixar l’ordinador durant una estona. No té sentit apagar-lo ja que hauríem de tancar tot el que tenim obert i després triga molt a arrencar. Quan passi una estona sortirà el salvapantalles però també gasta. Una opció és posar un salvapantalles majoritàriament negre però tampoc no costa res apagar la pantalla!

Normalment les pantalles no tenen un interruptor global i segueixen consumint quan estan apagades. En aquells ordinadors en els que la pantalla es fa servir molt de tant en tant (per exemple els servidors) convindrà desendollar-la.

Al voltant d’un ordinador hi ha un munt d’aparells que, sense que en siguem gaire conscients, gasten força energia. En principi, els podem apagar quan no els fem servir. Bona part d’aquests aparells (escàners, impressores, etc.) no tenen interruptor però podem desendollar-los quan no els necessitem. Els altaveus també solen estar engegats quan no els fem servir. Uns altres elements que consumeixen energia sense que ens n’adonem són aquells que es connecten al port USB ja que mentre estan connectats van consumint.

Endoll múltiple


La major part dels ordinadors estan connectats a internet a través d’un mòdem o un router. Quan l’ordinador està apagat, cal que el mòdem estigui funcionant? Fent servir un endoll múltiple amb interruptor (millor si porta un protector de sobretensions) podrem assegurar-nos que deixem tot apagat quan no ho hem de fer servir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari