17 de març 2014

Estalvi d’energia a la llar – Rentadora 1

La major part de l’energia que consumeix una rentadora és per escalfar l’aigua. En el següent gràfic observem, per a una rentadora concreta, el consum d’electricitat durant un rentat complet. La gràfica en blau correspon a un rentat en fred i la de color vermell a un rentat a 90 ºC.

Consum de potència durant el rentat

En el rentat en fred observem dos moments en els que el consum és una mica més alt, corresponen als centrifugats. Podem suprimir el centrifugat per estalviar energia però cal valorar si el temps que trigarà la roba en assecar-se si no la centrifuguem compensa aquest estalvi. Si pensem assecar la roba a l’assecadora (tema del que parlarem un altre dia) no ens interessa eliminar el centrifugat i, per tant, només l’evitarem si la roba que estem rentant no admet centrifugat.

Si ara ens mirem la gràfica del rentat en calent, observarem un consum molt alt de potència durant la primera meitat del cicle que correspon a l’escalfament de l’aigua. Aquest consum e podem eliminar completament si rentem en fred.


En alguns casos, cal rentar en calent per tal que les taques marxin. Cal tenir present que els detergents moderns en tenen prou amb 40 ºC per activar-se i, per tant, amb aquesta temperatura (o potser una mica més) n’hi ha prou. Les fletxes grogues indiquen el temps durant el qual la rentadora consumirà la màxima potència si rentem a 40 ºC. Atès que l’energia consumida (que és el que paguem) és el resultat de multiplicar potència per temps, està clar que surt a compte rentar a la mínima temperatura possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari