12 de març 2014

Estalvi d’energia a la llar - Cuina

Com en el cas dels forns, les cuines de gas sempre són més eficients que les elèctriques. Dins de les cuines elèctriques, les més eficients són les d’inducció. També són força eficients les vitroceràmiques si es té la precaució d’apagar-les abans d’acabar la cocció i s’aprofita la calor residual.

Cuina elèctrica

Amb el recipient tapat aprofitem millor l’energia ja que el vapor que marxa s’emporta moltíssima energia. Cuinant a pressió, encara s’estalvia més energia ja que la cocció és més ràpida.

Quan el líquid del recipient ja bull, hem d’abaixar el fogó. Pel fet de bullir més fort ni es cou millor ni més ràpid, però gasta molt més.

Olla bullint amb escudella

Cal ajustar la mida del recipient a la mida del fogó. Si la flama o l’escalfor se’n va pels costats estem malgastant energia. Si, en canvi, l’escalfor només la posem al centre del recipient els laterals es mantenen més freds i es triga molt més a que es cogui tot i, per tant, es gasta més energia. A la cuina elèctrica convé que el cul del recipient sigui pla ja que l’escalfor hi arriba bàsicament per proximitat. En els de gas això no és tant important ja que la flama és alta i també tocarà al recipient.


A la cuina de gas, si la flama és groga vol dir que el cremador no crema bé i, per tant, dóna menys energia que la correspondria al consum de gas que té i, a més, genera gasos tòxics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari