3 de març 2014

Desemmascarant mites: l’encesa dels fluorescents

Probablement totes les lectores i tots els lectors del blog haureu sentit dir algun cop que els fluorescents és millor deixar-los encesos perquè gasten molt més quan s’encenen que si es deixen encesos i us haureu preguntat si passa el mateix amb les làmpades de baix consum.

Lamento dir-vos que us han enredat. No és cert que els fluorescents (ni tampoc en el cas de les làmpades de baix consum) gastin molt quan s’encenen. Per tant, no és cert que sigui preferible deixar-los encesos.

Fluorescent      Bombeta de baix consum

En el cas dels primers fluorescents aquesta afirmació sí era certa ja que eren difícils d’encendre. Però amb els anys es van anar perfeccionant i podem afirmar que els fluorescents fabricats en les darreres dècades no gasten pas gaire més en encendre’s que mentre estan encesos. Per tant, si sortim de l’habitació per més d’un minut, val la pena apagar-los.

El que sí és cert és que un fluorescent envelleix cada cop que s’encén i, per tant, no és convenient encendre’l i apagar-lo massa sovint ja que sinó potser ens durarà molt poc.


Molts fluorescents actuals i quasi totes les làmpades de baix consum porten un balast electrònic que fa una encesa molt ràpida i eficient i amb menor envelliment de la làmpada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari