12 de febr. 2014

Regulació de la lluminositat en bombetes halògenes

En l’entrada anterior parlàvem de la regulació de la lluminositat de les bombetes com a possible mesura d’estalvi energètic. Avui en parlarem una mica més.

Cal tenir present que quan regulem la lluminositat d’una bombeta el que fem és introduir un element addiciona, el regulador, que també té unes pèrdues. Només obtindrem un estalvi net si l’energia que estalviem regulant supera les pèrdues del regulador.

En el cas de les làmpades halògenes, hi ha altres detalls a tenir presents.

Les làmpades halògenes són més eficients perquè treballen a una temperatura més alta que les bombetes tradicionals i, per això, fan més llum per la mateixa energia consumida. Però com estan a alta temperatura, no estalvien molta energia; per això, la diferència d’eficiència no és molt gran. El gran avantatge de les làmpades halògenes és la seva durada respecte a les bombetes normals.

Llum halogen

Les bombetes halògenes porten, com el seu nom indica, un halogen dins l’ampolla. Aquest halogen el que fa és recollir el filament que s’evapora i retornar-lo al seu lloc impedint que l’ampolla s’ennegreixi (com passa amb les bombetes normals) i fent que duri més. Això és el que es coneix com cicle de l’halogen.


Quan regulem la lluminositat, la temperatura de la làmpada halògena disminueix i el cicle de l’halogen deixa de ser efectiu. Amb la lluminositat regulada, la làmpada dura igual o menys que la bombeta tradicional. Per això, les làmpades halògenes no s’haurien de regular.

Malgrat tot, si teniu una làmpada halògena i voleu fer-la servir amb regulació, podeu anar alternant estones regulant i estones sense regular. Així permeteu que el cicle de l’halogen regeneri el filament evaporat. Per exemple, pot funcionar mitja hora regulant i una hora sense regular. En canvi no és una opció una setmana regulant i dues no ja que l’ennegriment acumulat ja no es recuperarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari