17 de febr. 2014

Estalvi d’energia a la llar – Calefacció 1

Hi ha molts consells que podem donar per a l’estalvi d’energia en calefacció. Avui va el primer bloc.

El primer consell seria adequar la temperatura i la forma de vestir a l’època de l’any. Hi ha famílies que a l’hivern van per casa descalços i amb roba d’estiu. Només pel fet d’anar per cada amb roba de màniga llarga i sabatilles ja podem abaixar uns graus el termòstat i estalviar molta energia. Cal tenir present que per a cada grau que baixem el termòstat estalviarem un 7% d’energia.

Cal tenir present també que una humitat adequada és tant o més important que la temperatura. Si l’ambient és molt humit, cal més temperatura per aconseguir la mateixa sensació de confort. Per això és important ventilar i, si la llar és humida, fer servir deshumidificadors.

Si heu d’instal·lar un sistema de calefacció, tingueu present que la calefacció central de gas és més eficient que l’elèctrica. Dins de les calefaccions elèctriques, la bomba de calor és la més eficient. Convé recordar també que amb radiadors elèctrics individuals és molt difícil aconseguir confort sense gastar molt. El terra radiant (elèctric o per aigua calenta amb caldera de gas) és interessant perquè dóna més sensació de confort ja que escalfa directament el terra que és la part més humida i freda (ja que l’aire calent tendeix a pujar).

Normalment els sistemes de calefacció central funcionen amb un únic termòstat instal·lat en una habitació determinada (el més habitual és la sala d’estar). Això vol dir que ens podem trobar amb habitacions on hi fa més calor de la que caldria i altres en les que s’hi nota una mica de fred. Això ho podem resoldre tancant (si fa calor) o obrint (si s’està fresc) les aixetes dels radiadors de les diferents habitacions. Es tracta de fer-ho una miqueta cada dia (per exemple un quart de volta) i en pocs dies haureu aconseguit que la temperatura sigui adequada en totes les habitacions.

Radiador de calefacció de gas


Si hi ha habitacions que feu servir poc, podeu deixar l’aixeta força tancada per tal que la temperatura no sigui gaire alta. Però no és recomanable tancar completament l’aixeta ja que si una habitació es queda sense calefacció ens trobarem que, probablement, tendirà a concentrar-s’hi la humitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari