23 d’oct. 2013

Les llengüetes laterals dels endolls



Un circuit elèctric necessita dos fils, un d'anada i un de tornada. Però els endolls actuals (coneguts com endolls Schuko) tenen tres contactes, les dues potes i les llengüetes laterals.



 Les llengüetes laterals dels endolls serveixen per a la presa de terra (també s'anomena conductor de protecció). La finalitat d'aquesta connexió és que la carcassa (i altres parts metàl·liques) de l'aparell estiguin connectades amb el terreny.

Com ja vam comentar, en cas de fuita a terra hi ha una circulació de corrent cap el terreny, a través del qual tornarà cap el generador. El risc està en que aquest corrent pugui passar a través d'una persona i provocar-li cremades o electrocució.

La finalitat del conductor de protecció és tenir la carcassa de l'aparell connectada permanentment al terreny (un altre dia, més endavant, comentarem com) de manera que la fuita tingui un camí per on circular i el diferencial la pugui detectar i desconnectar abans que cap persona toqui la carcassa de l'aparell.

Un problema típic dels aparells que treballen amb aigua (rentadora, rentaplats, escalfador d'aigua, etc.) és que amb el temps algun element es degradi i acabi fent contacte alguna de les parts elèctriques amb l'aigua i, a través d'aquesta, amb la carcassa. Si no hi ha presa de terra, ens podem enrampar en tocar la carcassa de l'aparell. Si, en canvi, hi ha una presa de terra, el diferencial saltarà en el moment de connectar l'aparell, evitant els riscos per a l'usuari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari