21 d’oct. 2013

Els riscos de l'electricitat



L'electricitat comporta tot un seguit de riscos, alguns més coneguts que altres. En instal·lacions domèstiques, els més habituals els podem classificar en dos grups segons si estan vinculats o no a la circulació de corrent a través del cos humà. En cas de circulació de corrent pel cos humà, tenim les cremades i l'electrocució.

Les cremades normalment es produeixen en els punts d'entrada i sortida del corrent elèctric. Poden ser més o menys problemàtics però no solen ser mortals.

L'electrocució (mort a causa del corrent elèctric) es produeix perquè el cor deixa de bombejar a causa de l'engarrotament dels músculs del cor (és el que mèdicament s'anomena fibril·lació ventricular). En alguns casos es pot produir l'afectació cardíaca sense arribar a causar la mort. No cal gaire temps, en fraccions de segon ja podem tenir el cor engarrotat. En cas de contacte elèctric, els músculs dels braços i les cames també es poden engarrotar i això pot dificultar separar-se del circuit elèctric.

Altres riscos de l'electricitat són els incendis per sobreescalfament en cas de sobrecàrrega o curtcircuit. Quan hi ha un curtcircuit, les altes temperatures poden provocar la projecció de metall fos que pot produir cremades a les persones que hi estiguin a prop.

Tots els riscos anteriors es multipliquen quan la persona està enfilada ja que, de la sorpresa o altres factors, pot caure i complicar la situació.

No és permès manipular els circuits elèctrics quan estan connectats; excepte en el cas de personal format en aquesta tasca i que disposa de material apropiat. De la mateixa manera, no es poden manipular elements elèctrics en mal estat mentre estan connectats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari