7 de juny 2007

Estalviadors de bombetes

Les làmpades d'incandescència (també conegudes com bombetes) tene el problema que es fonen. I normalment es fonen al moment d'encendre. Anem a veure'n el motiu.

El filament d'una bombeta treballa a temperatures molt altes (més de 1000ºC). En el moment d'encendre la resistència del filament és molt més baixa ja que la resistència augmenta amb la temperatura. Així doncs en el moment d'encendre la bombeta el pic de corrent és molt alt i disminueix ràpidament en escalfar-se el filament.

Si a casa vostra teniu moltes bombetes podeu provar d'encendre-les totes una darrera l'altra i veureu que no passa res. Tot seguit (sense apagar-les) desconnecteu l'interruptor general, espereu un minut i el torneu a connectar. Probablement salti l'interruptor immediatament ja que en veure de cop els pics de corrent de totes les bombetes es pensarà que hi ha un curtcircuit.

Hi ha al mercat uns aparells anomenats estalviadors de bombetes. Es tracta d'un petit circuit electrònic que, aprofitant que el corrent altern passa per zero cada 10 milisegons, connecta la bombeta just al pas per zero i així l'encesa és més suau fent que la bombeta trigui més mesos a fondre's.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari