Un inconvenient important que tenen les centrals nuclears és el fet que no és convenient fer-les treballar fora de la seva potència nominal. Quan es va començar a instal·lar aquest tipus de centrals la corba de demanda elèctrica tenia marcades diferències entre el dia i la nit i, per tant, era previsible un excedent d’energia a algunes hores nocturnes. Per a poder resoldre el problema, a molts llocs es van construir centrals hidràuliques reversibles o es van convertir en reversibles centrals ja existents.

Les energies renovables tenen, però, el problema contrari: són força imprevisibles, en especial les eòliques. Aquest inconvenient es resol en molts llocs a base de tenir centrals (normalment de gas però també geotèrmiques o de biomassa) que puguin proporcionar l’energia necessària quan no fa prou sol o vent.
En alguns països, com al Japó post-Fukushima estan recuperant la idea de les centrals reversibles com a solució per a les fluctuacions de generació renovable. Però per a aquesta nova utilització ja no serveixen els dissenys convencionals de centrals reversibles. La solució està en centrals reversibles amb variador de velocitat que permeten adaptar el flux d’aigua a les necessitats de la corba de demanda.
Podeu llegir més informació a la revista IEEE Spectrum.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari