16 de juny 2015

Aparells que no estan dissenyats per a funcionament permanent

Quan es crea un motor o qualsevol altre aparell es dissenya, normalment, de manera que pugui funcionar hores i hores de forma continuada durant la vida útil de l’aparell.

Però en algunes aplicacions (per exemple domèstiques o de l’automòbil) fer un motor amb aquestes especificacions implicaria una mida massa grossa i un preu més elevat del que es considera raonable. Per això no és estrany que es dissenyin pensant en uns temps de funcionament més curts.

Motor de l'alçavidres

Per exemple els motors que mouen els vidres de les finestres dels automòbils no estan dissenyats per funcionar hores ja que el seu ús és molt limitat en el temps. Se suposa que movem la finestra durant menys d’un minut i després el motor reposa durant una bona estona. D’aquesta manera el motor pot ser més petit, lleuger i econòmic. Si feu pujar i baixar contínuament la finestra és probable que cremeu el motor.

Torradora de pa

El mateix passa amb alguns electrodomèstics i normalment porten indicat en el manual d’instruccions que no són adequats per a un ús professional. Pensem, per exemple, en una torradora de pa. A casa, quanta estona seguida la feu servir? Ara imagineu-vos la torradora d’un autoservei de cafeteria d’un hotel a l’hora d’esmorzar. Evidentment, les dues torradores no es poden dissenyar igual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari