11 de juny 2014

Com funciona... la làmpada halògena

Les làmpades halògenes estan pensades per ser més eficients que les bombetes normals. Per aconseguir-ho, incorporen algunes variants.

Si volem obtenir més quantitat de llum per la mateixa potència, podem treballar a temperatures més altes (al voltant dels 3000 ºC) per aconseguir una llum més blanca i amb menys generació de llum no aprofitable (infraroja i ultraviolada). Però si treballa a temperatura més alta, segur que transmetrà més calor a l’ambient. Per reduir les pèrdues d’escalfor, es fa l’ampolla més petita ja que així la superfície de contacte amb l’aire és molt menor i evacua menys calor.
Bombeta halògena
Ara el problema és que el vidre posat tant proper al filament i a temperatura tant alta es fondria. Per això les làmpades halògenes porten l’ampolla de quars i no de vidre. El problema és que el quars es desvitrifica en contacte amb els greixos. Per això no s’ha de tocar les làmpades halògenes amb els dits ja que sempre tenim els dits una mica greixosos.
Halògena dicroica

Per millorar encara més la làmpada i allargar-li la vida útil, l’ampolla conté (a més del gas inert que també tenen les bombetes) un gas halogen. Aquest halogen (que sol ser brom o iode) es combina amb el tungstè que s’evapora del filament. Així evitem que s’ennegreixi l’ampolla. Quan aquest compost de tungstè passa a prop del filament es descompon (a causa de l’alta temperatura) i es torna a dipositar el tungstè al filament; és a dir, es regenera. Així el filament no es degrada i dura molt més.
Halògena


Un detall a tenir en compte és que aquesta regeneració només funciona si el filament està a alta temperatura. Si posem un regulador a la làmpada halògena, el filament treballarà a temperatura més baixa i no hi haurà regeneració. Per tant, no convé regular les làmpades halògenes; i si ho fem, cal tenir-les cada dia una estona sense regular per tal que es puguin regenerar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari