16 de juny 2014

Com funciona... el rentaplats

La primera cosa que hem de tenir clara és que el rentaplats no pot tocar els plats ni moure’ls per evitar que es trenquin. Per tant, l’única manera que té per rentar-los és llençant aigua a pressió contra ells.

Així doncs, l’element clau és la bomba que s’encarrega d’impulsar l’aigua. L’aigua surt pels forats de les pales a gran velocitat (més de 100 km/h) i arriba amb força contra els plats. Atès que alguns dels forats de les pales tenen una certa inclinació (tots inclinats igual) la força de l’aigua empeny les pales en sentit contrari i les fa girar. D’aquesta manera l’aigua pot arribar a tots els llocs.

Rentaplats

Les pales del rentaplats estan a sota i a sobre dels calaixos (n’hi ha que sobre el calaix superior no en tenen) i, per tant, poden enviar bé l’aigua als plats (i altres elements) que estan situats amb una orientació adequada. Els elements que no estiguin correctament orientats rebran només l’aigua que rebota a les parets o als altres elements i que porta una velocitat molt més baixa. Si hi ha plats que es toquen entre sí, no els arribarà aigua a les zones en contacte i no es rentaran. Per això és molt important posar les coses ben posades al rentaplats: els plats amb la inclinació apropiada, les coses més brutes a la part inferior i els gots al calaix superior i de cara avall. No hi ha d’haver coses superposades ni que es toquin entre sí.

Durant el funcionament del rentaplats, la bomba llença aigua contra els plats i després aquesta aigua es recull i torna al dipòsit inferior, des d’on es torna a llençar. Durant el rentat, l’aigua del dipòsit és escalfada. Al començament (quan l’aigua encara no està prou calenta)  s’impulsa aigua sola. Després s’allibera el sabó que es va barrejant amb l’aigua, de manera que la bomba impulsa aigua amb sabó.


Normalment hi ha un o dos cicles de rentat i alguns cicles d’esbandit. Al darrer esbandit es posa també l'abrillantador. Després es treu l’aigua i s’escalfa l’aire interior per afavorir l’assecat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari