18 de juny 2014

Com funciona... la làmpada de baix consum

Les làmpades de baix consum, també anomenades fluorescents compactes o làmpades de vapor de mercuri a baixa pressió, funcionen de manera molt diferent a les bombetes.

En aquest cas l’electricitat no passa per un filament sinó que salta a través d’un gas. Hi ha un elèctrode a cada extrem del tub i l’electricitat salta de l’un a l’altre. El contingut del tub és un gas inert barrejat amb vapor de mercuri.
Làmpada de baix consum

En el moment d’encendre, bona part del mercuri està en forma líquida i, per això, el gas és poc conductor. Cal, doncs, una descàrrega de tensió relativament alta per tal que comenci a saltar l’electricitat. Un cop iniciat el procés, el gas es va escalfant i es torna més conductor. Al mateix temps el mercuri s’evapora i també fa que el gas condueixi millor. Per això, durant el funcionament normal el circuit electrònic que acompanya la làmpada s’encarrega de vigilar que no passi massa corrent elèctric.


A primer cop d’ull, tothom diria que el tub hauria de ser transparent ja que la pintura blanca que el recobreix sembla que hagi d’absorbir una part important de la llum. Però no és així. Si el tub no estigués pintat, la llum que faria seria ultraviolada de tipus UVC (no UVA que és la que més coneixem). La llum UVC és perillosa per a l’organisme ja que pot provocar càncer de pell i cremades a la retina. Els tubs sense pintar es fan servir per desinfectar aigua.

Fluorescent germicida

La pintura que recobreix el tub per la part interior és d’una substància fluorescent. Aquesta substància converteix la llum UVC en llum visible i permet que el fluorescent serveixi per a il·luminació. La llum produïda té major part de llum blava i verda; per això les fotografies fetes amb segons quines càmeres es veuen blavoses o verdoses. En moltes càmeres digitals, hi ha un sistema automàtic de compensació del color de la llum (AWB) que permet que les fotos surtin bé amb qualsevol tipus de llum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari