28 d’abr. 2014

Estalvi d’energia a la llar – Aigua calenta 2

Una forma molt important d’estalviar energia amb l’aigua calenta és regular bé l’escalfador. Si escalfem l’aigua més del necessari consumirem una energia que després llençarem barrejant l’aigua calenta amb aigua freda.

En el cas dels escalfadors instantanis, si l’escalfador és només per a dutxa o bany, una temperatura de 40 a 45 ºC (segons si l’escalfador és proper o allunyat de l’aixeta) serà suficient. Si, a més, l’aigua calenta s ha de servir per rentar plats o roba a mà el posarem a uns valors entre 45 i 50 ºC. Hem d’evitar posar temperatures superiors a 60 ºC ja que augmenta molt la despesa i s’afavoreix la corrosió a la instal·lació.

En escalfadors d’acumulació cal ajustar la temperatura a uns 70 ºC. A temperatures inferiors es pot produir la proliferació de la legionel·la a l’aigua que hi ha al dipòsit.

Dutxa

Un altre detall important és fer servir aigua calenta només quan és realment necessària. Molta gent obre l’aixeta de l’aigua calenta de forma sistemàtica i sovint gasta menys aigua que la necessària per a que surti calenta. Però el fet que no hagi sortit calenta no vol dir que no haguem escalfat l’aigua. En aquest cas haurem gastat energia escalfant una aigua que quedarà a les canonades i que s’anirà refredant.


Una dutxa requereix de 30 a 40 litres d’aigua mentre que per a un bany calen més de 100 litres. Això vol dir que, des d’un punt de vista energètic, és millor dutxar-se que banyar-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari