1 de febr. 2008

Pastor elèctric

Anomenem pastor elèctric a una tanca electrificada (un o diversos fils) que s'utilitzen per a mantenir els animals dins d'un recinte.

El sistema es basa en un aparell que genera descàrregues d'alta tensió (normalment entre 3 i 20 kV) de durada molt curta (impulsos) i que es van repetint cada poc temps (el més freqüent són temps al voltant d'un segon). La idea és que la tensió sigui prou alta per tal que la descàrrega sigui dolorosa però de curta durada per tal que no pugui matar ni als animals ni a les persones que accidentalment toquin la tanca.

La disposició dels fils, la seva quantitat i la tensió elèctrica que cal aplicar varia segons la mida, l'agilitat i la intel·ligència dels animals a controlar.

Molts animals memoritzen la presència de la descàrrega i ja no es tornen a acostar a la tanca. En alguns casos, encara que treiem la tanca ja no es tornen a acostar al lloc.

Hi ha animals amb bon sentit de l'olfacte que són capaçós de saber si l'aparell està en marxa o no. Quan es genera la descàrrega es produeix ozó per la ionització de l'aire. En el moment que l'animal s'enrampa per primera vegada nota una forta olor a ozó i l'associa amb la descàrrega. Si l'aparell està una estona sense funcionar l'olor a ozó desapareix i alguns animals tornen a intentar passar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari