13 de febr. 2008

Els endolls no són interruptors

El títol sembla una bestiesa però no ho és. El que vol dir és que els endolls elèctrics no estan pensats per a tallar el corrent elèctric. La funció de l'endoll és separar l'aparell del circuit per tal que sigui transportable i també per que estigui totalment desconnectat i, per tant, es pugui manipular amb seguretat.

Per a tallar el corrent elèctric hi ha els interruptors i tots els aparells (excepte, potser, alguns de potència molt reduïda) n'haurien de tenir un.

Si utilitzes sovint l'endoll d'un aparell una mica potent per a desconnectar-lo, mira-li les potes. Veuràs que estan plenes d'uns piquets foscos. Aquests piquets són "mossegades" al material que es produeixen per l'arc elèctric de la desconnexió i que fan que l'endoll cada dia fa més mal contacte ... fins que un dia es crema ... i pot provocar un incendi.

Per tant, sempre cal apagar l'aparell per l'interruptor i, després, desendollar-lo (si cal).

Potser algú pensarà que hi ha alguns aparells que no tenen interruptor. Un exemple habitual són les planxes (per a planxar la roba). En aquest cas el termòstat és el que fa d'interruptor. Amb el termòstat al mínim la planxa està (a temperatures normals) apagada. Cal desendollar i endollar amb el termòstat al mínim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari