15 de febr. 2008

Interruptors diferencials

Ara que ja coneixem els efectes del corrent elèctric al cos humà convé que parlem de com protegir-nos. Evidentment la millor protecció és no tocar mai un circuit que està connectat. Però per si algun dia hi ha algun problema, tenim els interruptors diferencials.

Per aquests interruptors passen tots els fils actius de la instal·lació que a les instal·lacions domèstiques són la fase i el neutre (anada i tornada). L'aparell suma els corrents de tots els fils i la suma ha de sortir zero ja que si no és així vol dir que el corrent s'està escapant per algun lloc, ja sigui a través d'una persona o per la paret, el terra, les canonades, etc. En qualsevol cas aquest corrent de fuita seria perillós i, per tant, cal desconnectar.

Els interruptors diferencials domèstics són de 30 mA (això vol dir que amb un corrent de fuita igual o superior a 30 mA segur que desconnecten) ja que hem vist que aquest és el corrent màxim que pot suportar el 100% de la població sense patir conseqüències greus. No poden ser més sensibles ja que llavors podríen saltar per qualsevol cosa.

Els diferencials solen tenir dos aspectes possibles:

  • Una palanca (per connectar i desconnectar) i un polsador (de prova)

  • Tres polsadors (un per connectar, un per desconnectar i un de prova)


Convé prémer el polsador de prova un cop al mes. Aquest polsador "simula" una fuita a terra i així podem comprovar que l'interruptor funciona correctament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari