3 de juny 2024

Les microxarxes interconnectades ofereixen més disponibilitat en el subministrament elèctric

El model tradicional de xarxa elèctrica consisteix en una xarxa molt gran, amb diversos nivells de tensió, a la qual es connecten elements de generació i consumidors. Una microxarxa és una versió miniatura d’una xarxa elèctrica que sol funcionar en mode local. En les darreres dècades s’ha anat aprofundint en l’estudi i l’ús de les microxarxes però principalment en sistemes aïllats de la xarxa elèctrica.

Armaris elèctrics

Després del pas de l’huracà Maria per Puerto Rico (setembre de 2017) es va poder observar la vulnerabilitat de la xarxa elèctrica en front dels fenòmens meteorològics extrems. Cal tenir en compte que molts consumidors van trigar una colla de mesos en tornar a tenir subministrament elèctric.

Equips elèctrics

Arran d’això, s’ha començat a estudiar la possibilitat d’implementar microxarxes interconnectades. La idea és disposar de microxarxes locals que siguin capaces de funcionar de manera autònoma però que estan interconnectades amb la xarxa elèctrica. En estat normal, la xarxa elèctrica permet la distribució de l’energia, afavorint l’eficiència i l’ús de les fonts energètiques més econòmiques. En cas de fallada de la xarxa, però, les microxarxes són capaces de continuar funcionant, garantint el subministrament bàsic d’energia.

Bosc solar

Podeu llegir més informació a la revista IEEE Spectrum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari