29 de set. 2014

Centrals elèctriques




Començarem el nostre recorregut pel camí que fa l’energia elèctrica parlant, com no pot ser d’altra manera, de les centrals elèctriques.

L’electricitat no es pot obtenir directament sinó que es produeix a partir d’altres fonts d’energia (mecànica, tèrmica, química, etc.). Diem que l’electricitat és una energia secundària que s’obté a partir de fonts primàries d’energia. Anomenem centrals elèctriques a les “fàbriques” on es produeix energia elèctrica a partir d’altres fonts d’energia.
Moli de vent

A cada energia primària li correspon un tipus de central amb unes particularitats específiques. Hi ha una sèrie de qüestions que depenen del tipus de central i que condicionen la seva utilització i com interactuen amb el sistema elèctric.

Els paràmetres més importants, des del punt de vista energètic,  serien:

  • Règim de funcionament. Hi ha centrals que es poden adaptar a les necessitats del mercat variant la seva potència i altres que treballen a una potència constant o amb una variació reduïda.
  • Disponibilitat. Hi ha centrals que poden funcionar sempre que es vulgui i altres que depenen de factors externs (que hi hagi vent, que faci sol, etc.). 
  • Velocitat d’arrencada. Hi ha centrals que en segons poden estar disponibles i altres que necessiten minuts o hores per posar-se en marxa.

En els propers dies, a mida que anem comentant els diferents tipus de centrals, ens fixarem en aquests paràmetres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari