29 de gen. 2014

Estalvi d'energia a la llar - nevera i congelador 1

Un cop comentada l'etiqueta energètica, que bàsicament ens interessa si volem canviar l'aparell, anirem parlant de com estalviar amb els aparells que ja tenim.

Començarem parlant de la nevera i el congelador que són dels aparells que més energia gasten. Les neveres i els congeladors tenen una potència relativament baixa però com funcionen moltes hores al dia acaben sent un consum important a la llar. Segons l'IDAE, aquests aparells consumeixen un 18% del total d'energia de la llar.

Les neveres i els congeladors consumeixen energia per refredar el seu interior, és a dir per treure aquella escalfor que hi ha entrat. Com hi entra calor? De tres maneres:
  • Quan obrim la porta i hi entra aire a temperatura ambient
  • Quan hi posem aliments
  • A través de les parets i la porta


Avui parlarem de l'entrada d'aire i el proper dia de la resta.

El tema de l'entrada d'aire és molt important. Cal evitar tant com puguem l'entrada d'aire i, per això, procurarem tenir la porta oberta el mínim necessari i, sobretot, obrir-la el menor número de cops possible. Si anem a sopar, per exemple, convé tenir clar què necessitem per preparar el sopar i obrir un sol cop per treure-ho tot. Un cop fet el sopar, obrim un altre cop per guardar el que hem fet servir i treure el que ens calgui per sopar. Finalment després de sopar guardem tot el que cal. Amb això, per a tot el procés del sopar ha calgut obrir tres cops. Quants obres habitualment? Costa, però amb el temps t'hi acostumes i l'estalvi és significatiu.

Congelador


Cal tenir present també que no entra la mateixa quantitat d'aire a tots els aparells. Per exemple als congeladors tipus cofre, el fet que s'obri per dalt evita molt l'entrada d'aire ja que l'aire calent tendeix a anar amunt i el fred avall. En els congeladors amb calaixos també s'evita força ja que només pot entrar en el calaix que obres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari