2 de des. 2013

Els endolls no són interruptors

Quasi tots els aparells elèctrics tenen un interruptor que és l’element que permet conectar i desconectar un corrent elèctric. Els endolls no són interruptors i, per tant, no estan dissenyats per connectar i desconnectar el corrent elèctric. La finalitat dels endolls és poder aïllar l’aparell de la xarxa elèctrica i, si l’aparell és portàtil, poder-lo canviar de lloc.

Quan es connecta un aparell cal primer endollar i després posar l’interruptor a la posició de connectat. Igualment a l’hora d’apagar primer desconnectarem l’interruptor i després, si cal, desendollarem.

Què passa si no ho fem així? Si teniu algun aparell potent (estufa, planxa, etc.) que teniu costum de desconnectar mitjançant l’endoll, fixeu-vos en els potes de l’endoll. Probablement enlloc de metàl·liques brillants es veuen mate i amb uns pics foscos. Si ens fixem bé en els pics foscos veurem que són clots, és a dir que hi falta material. Un endoll que està “picat” té menys superfície de connexió i, per tant, el corrent elèctric té menys espai per passar. El resultat és que l’endoll s’escalfa molt i es pot arribar a cremar. Malauradament, n’he vist uns quants cassos.

Els aparells que no tenen interruptor són normalment de poca potència. A nivell domèstic hi ha dues excepcions: les planxes i els escalfadors d’aigua elèctrics. En el cas de les planxes, per apagar-les posarem el botó de control de temperatura al mínim.



Pel que fa als escalfadors d’aigua, la manera correcta d’instal·lar-los és posant un interruptor específic en el circuit que els alimenta. Si desconnectem aquest interruptor ja no hi passa corrent i els podem desendollar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari