18 de set. 2013

El quadre elèctric de casa teva (segona part - l'IGA)



Anem a parlar d'un dels interruptors del quadre elèctric, l'interruptor general automàtic (IGA). Aquest interruptor (marcat a la figura) protegeix la instal·lació a nivell global.



Aquest interruptor és obligatori per a les instal·lacions que s'han fet (o modificat substancialment) després de l'aprovació del reglament de l'any 2002. Totes les instal·lacions anteriors a aquest reglament probablement no tenen aquest interruptor.

Aquest interruptor té, bàsicament, dues finalitats:


  • Protegir contra els curtcircuits. Si hi ha un curtcircuit en la instal·lació interior de la vivenda, aquest interruptor desconnectarà immediatament. Si no hi hagués protecció contra els curtcircuits, els cables de la instal·lació es podrien destruir.

  • Protegir contra les sobrecàrregues. Si el consum total de potència supera el que correspon a aquest interruptor, l'interruptor desconnectarà. No desconnecta immediatament sinó al cap d'un temps que és més curt com més gran és l'excés de potència.

Si intentem connectar l'interruptor i salta instantàniament no hem de tornar-ho a provar més fins que un especialista no hagi trobat i reparat el curtcircuit. Si connectem un curtcircuit diverses vegades seguides podem destruir l'interruptor i la instal·lació.




Per exemple l'interruptor de la fotografia és de 16 ampers corba C (per això en el tros que he requadrat en blau hi diu C16). Aquest interruptor està pensat per a una potència de 3680 watts (multipliquem 230 volts per 16 ampers). Aquest interruptor el posa l'instal·lador ajustat a la potència que aguanten els cables generals de la instal·lació.

En el cas de la fotografia, si el nostre consum és inferior a 3680 W no ha de desconnectar mai. Si consumim una mica més (per exemple 4000 W) trigarà molta estona (al voltant d'una hora) a desconnectar. Si, en canvi, consumim el doble trigarà uns pocs minuts i amb el triple uns segons. Si intentem tornar-lo a connectar pot ser que no ens deixi. L'interruptor s'ha escalfat i necessita un temps per refredar-se.

En cas de sobrecàrregues i curtcircuits també poden saltar altres interruptors; però d'això en parlarem un altre dia.

2 comentaris:

  1. Hola Oriol,

    A casa meva no tinc IGA perquè la instal·lació és més antiga. Creus que me l'hauria de fer posar?

    Gràcies

    ResponElimina
  2. Hola Olga,

    No cal. Tal com comentarem en una propera entrada, l'ICP (el de més a l'esquerra) fa les dues funcions.

    En instal·lacions del reglament anterior, pot haver-n'hi un de sol sempre que es vigili que l'ICP no sigui massa gran per als cables que hi ha.

    La propera setmana explicaré l'ICP. Ja ho tinc mig preparat.

    ResponElimina

Deixa el teu comentari