23 de set. 2013

El quadre elèctric de casa teva (tercera part - l'ICP)



L'altre dia parlàvem de l'IGA, avui ens toca parlar de l'interruptor de control de potència (ICP).

L'ICP és normalment l'interruptor de més a l'esquerra del quadre. En les instal·lacions fetes segons el reglament de l'any 2002 aquest interruptor exerceix una protecció més administrativa que no pas elèctrica.



Tant per a la companyia com per a la nostra instal·lació, no és el mateix que nosaltres consumim tota l'energia en moments puntuals o que ho fem de manera repartida al llarg del dia. Posem per exemple els següents tres casos:


  • Consumim 3000 W durant tot el dia (consum constant)
  • Consumim 6000 W durant 12 hores (i la resta del dia no consumim)
  • Consumim 9000 W durant 8 hores (i la resta del dia no consumim)


En tots tres casos consumirem la mateixa energia:

  • 3 kW · 24 h = 72 kWh
  • 6 kW · 12 h = 72 kWh
  • 9 kW ·  8 h = 72 kWh


Però els cables que ho alimenten hauran de ser adequats a la potència màxima. Per tant en el segon cas calen uns cables de doble mida i en el tercer de triple.

El mateix problema té la companyia amb els cables que alimenten el nostre barri i amb les centrals que generen l'energia.

Per això quan nosaltres fem un contracte amb la companyia hem de dir quina serà la potència màxima que consumirem. La companyia ens facturarà per dos conceptes:

  • L'energia que em consumit
  • La potència que hem demanat de poder disposar


Per garantir que no passem de la potència que ens hem compromès, tenim l'ICP al quadre elèctric. Si consumim més potència de la contractada, al cap d'uns minuts es desconnectarà l'ICP. Com canviar aquest interruptor sense modificar el contracte és un frau, aquest interruptor normalment va en una caixa precintada.

Tècnicament l'ICP i l'IGA funcionen igual però un (IGA) està ajustat al que aguanta la instal·lació i l'altre (ICP) al que ens hem compromès amb la companyia. No té sentit que l'ICP sigui de valor més gran que l'IGA (és a dir, contractar una potència més gran) ja que no podríem consumir-la.

Abans del reglament de 2002, l'ICP feia les dues funcions i no hi havia l'IGA.

2 comentaris:

  1. Hola,

    A vegades l'interruptor de l'esquerra salta perquè connecto moltes coses. Què passaria si el canviés per un de valor més gran?

    Gràcies

    ResponElimina
  2. No t'ho recomano. Per un costat, no el pots posar d'un valor més gran que el màxim que aguanten els cables. Caldria que un expert s'ho mirés però en moltes instal·lacions una mica antigues sol estar al límit.

    Per un altre costat, fer-ho sense canviar la potència contractada és un frau. Si ho descobreixen (ves a saber si aviat o al cap de molts anys) et poden cobrar la diferència des de la data que estimin (i això és molt relatiu) que vas fer el canvi. Això a part de la multa.

    ResponElimina

Deixa el teu comentari