17 de set. 2013

És possible electrocutar-se amb el mòbil?

Durant aquest estiu han circulat algunes notícies referents a persones que han patit descàrregues elèctriques provinents del telèfon mòbil. Algunes d'aquestes persones han mort electrocutades. Algunes notícies actuals com la d'El Periódico o la de Libertad Digital i de més antigues com la de tec.nologia.com o la de Tecmoviles ens expliquen casos. En tots els casos, la descàrrega s'ha produït quan feien servir el telèfon mentre s'estava carregant la bateria.

D'entrada, cal dir que és pràcticament impossible que un telèfon mòbil pugui donar lloc a una descàrrega elèctrica quan no s'està carregant la bateria ja que el telèfon s'alimenta a molt baixa tensió i no disposa d'elements interns que treballin a tensions més altes.
La causa de les descàrregues ha d'estar lligada al carregador. Per tant, de quina marca i de quin model fossin els telèfons implicats (informacions a les que s'ha donat una certa importància) són probablement detalls irrellevants.

La informació més rellevant en aquests casos seria la marca del carregador i com la persona estava fent servir el telèfon en aquell moment. La gran majoria dels telèfons mòbils recents es carreguen mitjançant un connector USB estàndard (mini-USB o micro-USB) de manera que no és estrany fer servir un carregador que no sigui el que es facilita amb el telèfon.

Normalment els principals fabricants de telèfons mòbils compleixen totes les normatives de seguretat. Si ens mirem el carregador veurem una col·lecció de logotips de les diferents normatives que compleixen. Als fabricants dels telèfons els interessa complir totes les normatives dels països on comercialitzen els seus aparells També els interessa que siguin molt segurs per la mala imatge que podria donar un problema de seguretat.

Però al mercat hi ha molts models de carregadors i alimentadors de baix cost. Aquests probablement compleixen les normatives sense gaire marge de seguretat.
També hi ha aparells fabricats en països amb escassa regulació. En teoria aquests aparells no es poden vendre en països on hi ha una normativa que no compleixen però no és difícil trobar-ne en venda ambulant o comerços clandestins. És fàcil trobar a la xarxa persones (com en Ken Shirriff) que han analitzat algun d'aquests carregadors. Normalment no tenen marca ni porten cap logotip de normes de seguretat. L'aïllament entre el circuit d'alimentació (230 V en el cas d'Europa) i el circuit de sortida (5 V en el cas USB) és feble amb distàncies de seguretat massa petites i gruixos d'aïllant inferiors als recomanats.

Carregador miniatura Carregador que ha patit una descàrrega

Aquests carregadors de baix cost poden funcionar bé durant un temps però un bon dia fallar, ja sigui perquè fa més humitat o perquè s'han escalfat més o perquè han envellit. Si falla l'aïllament, el circuit del telèfon entra en contacte amb la xarxa elèctrica de 230 V i es pot produir la descàrrega.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari