17 d’abr. 2012

Massa depenents de l'electricitat?

Actualment, si més no als nuclis de població, és poc freqüent que ens quedem sense subministrament elèctric. Però us heu adonat que hi ha moltes coses que deixen de funcionar quan no tenim electricitat; fins i tot algunes que no funcionen principalment amb ella. Per exemple, sense electricitat la calefacció de gas no funciona.

Recordo, amb certa nostàlgia, la caldera de calefacció que tenien a casa els meus avis. Era de gas però funcionava per densitat, l'aigua calenta pujava per la temperatura i la freda retornava per baix. No calia bomba i, per tant, no calia alimentació elèctrica. Per tal que funcionés, els tubs anaven per la part de dalt de la paret (no com ara, que van per la de baix) i eren dos, el de més avall era el d'anada (aigua calenta) i el de dalt de tot era el retorn (aigua freda) dels veïns del pis de sobre.

La societat va evolucionar i es va decidir posar una bomba a les calderes de manera que així els tubs podien anar arran de sòcol (allí es veuen menys) i cadascú tenia a casa seva els tubs de la seva calefacció i no els dels veïns.

Ara les calderes incorporen més elements elèctrics com el control electrònic o l'encesa automàtica (que fa que ja no hi hagi una flama pilot permanentment encesa) però és imprescindible tenir electricitat per a que la calefacció funcioni.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari