12 d’abr. 2012

Centrifugar la roba

L'altre dia parlàvem de la possibilitat d'estendre la roba enlloc de fer servir l'assecadora. Al hivern, en alguns indrets, costa que la roba s'assequi. En molts casos, quan comença a baixar el sol es posa molta humitat ambient i la roba, que estava mig eixuta, es torna a humitejar. Què podem fer?

Aquest problema fa anys que està resolt. Hi ha un aparell que serveix per treure bona part de l'aigua de la roba i així s'asseca molt més de pressa. Estem parlant de la centrifugadora, un electrodomèstic tant pràctic com poc conegut.

centrifugadora

És un invent molt més antic que l'assecadora. El que fa és treure l'aigua per força centrífuga. Aquesta aigua es recull en una palangana a la sortida. La diferència de consum energètic és important. La centrifugadora consumeix uns 250 a 350 W durant uns tres a cinc minuts mentre que l'assecadora pot gastar entre 800 i 3000 W durant una o dues hores.

Les centrifugadores no han tingut molt èxit. Hi ha dos motius. Un d'ells és que cal treure la roba de la rentadora, posar-la a la centrifugadora i després treure-la i estendre-la; amb l'assecadora és més ràpid. Però molt més ineficient! L'altre motiu és que la gent pensa que no cal una centrifugadora si la rentadora ja centrifuga la roba. Fals!

Cal tenir present que les rentadores modernes arriben a velocitats de 800 a 1200 voltes per minut (les antigues, la meitat) mentre que la centrifugadora pot anar entre 2700 i 2900 voltes per minut. És evident que la quantitat d'aigua que pot extreure és molt més gran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari