10 de nov. 2011

Nova forma d'emmagatzemar energia

Com ja hem comentat algun cop, l'electricitat no es pot emmagatzemar en quantitats significatives i, per tant, s'ha de consumir en el mateix moment que es genera. Ja hem parlat un parell de cops [1, 2] sobre com emmagatzemar energia; ara comentarem una nova proposta.

Aquesta nova proposta proposa agafar l'energia sobrera (normalment procedent de solar i eòlica en hores de molta generació) i, per electròlisi, fer-la servir per generar hidrògen a partir d'aigua. Emmagatzemar l'hidrògen és car i complicat i després cal una pila de combustible per tornar a fer electricitat. La proposta alternativa és agafar aquest hidrògen i CO2 capturat de qualsevol procés i combinar-lo amb l'hidrògen per obtenir metà.

El metà és un gas més fàcil d'emmagatzemar. A l'hora d'utilitzar-lo es pot barrejar amb el gas natural (que és fonamentalment metà) i introduir-lo a la xarxa de distribució de gas per tal que sigui utilitzat per les vivendes, indústries i centrals elèctriques de gas.

El mètode està actualment en fase de prototipus i té una eficiència del 40% a l'hora de generar el metà. Pot semblar un rendiment baix però es pot considerar alt si es compara amb el fet de no aprofitar aquesta energia. Tinguem present que actualment hi ha dies en que algunes instal·lacions eòliques o solars s'han de desconnectar de la xarxa ja que aquesta no pot absorbir tanta potència.

Els desenvolupadors del sistema confien que els sistemes en explotació poden arribar a tenir eficiències superiors al 60%.

Podeu llegir més informació a:

http://www.photon.com.es/news_archiv/details.aspx?cat=News_PE&sub=INVESTIGACION&pub=11&parent=3380

2 comentaris:

  1. És una llàstima que el rendiment sigui tan baix, entenc que si a més el multipliques al rendiment del procés d'electròlisi, el rendiment global és encara més baix.

    De totes maneres, les alternatives tampoc són cap maravella. Bombejar aigua amunt i avall entre dos pantans implica les pèrdues del transport de l'energia fins allà i mil i un rendiments amb el bombeig (i fins i tot per filtracions d'aigua).

    Al final haurem de fer giroscopis gegants i al fotre'ls canya encara canviarem l'òrbita de la terra sense voler.

    ResponElimina
  2. Mirant-me l'article, em sembla que aquest rendiment del 40% és des de l'electricitat generada pel molí fins al metà. Per tant el rendiment de l'electròlisi (que no és gaire bo) sembla que ja està inclòs.

    ResponElimina

Deixa el teu comentari