25 de maig 2007

Automatització industrial

Entenem per automatització industrial al fet que un procés o sistema evolucioni sense intervenció directa d'un operador. Els sistemes tradicionals d'automatització industrial recollien les entrades procedents de polsadors, sensors, etc. i mitjançant un automatisme fet amb relés o vàlvules pneumàtiques accionàven unes sortides on es connectaven motors, cilindres pneumàtics, etc.

Aquests automatismes voluminosos, sorollosos i que necessiten molt manteniment han estat substituïts per uns altres automatismes programables, els autòmats programables industrials.

Aquests autòmats programables reben els senyals d'entrada i actúen sobre les sortides seguint un programa que normalment el pot desenvolupar una persona sense coneixements de programació informàtica. Sovint aquests llenguatges de programació es base en els propis circuits de relés tradicionals.

Els autòmats programables actuals es comuniquen en xarxa, tenen entrades i sortides distribuïdes, tenen sistemes operatius especialment segurs, incorporen targetes específiques per a funcions habituals i un llarg etcètera i la seva evolució és molt ràpida incorporant cada cop més prestacions.

Entre els elements que es poden connectar a les xarxes d'autòmats destaquen els terminals gràfics i els PCs amb programes SCADA. Tots dos permeten (un en planta i l'altra a l'oficina) la visualització de l'estat del procés i la modificació de paràmetres com si d'un quadre sinòptic es tractés. Aquests sinòptics animats poden ser modificats fàcilment i permeten una visualització i interacció molt versàtil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari