19 d’oct. 2020

Soldadura freda

Fa unes setmanes parlàvem sobre la reparació d'aparells. Arran d'això, algunes persones m'han preguntat què és una soldadura freda. Anem a comentar-ho.

Una soldadura freda (que no s'ha de confondre amb la soldadura en fred) es produeix en una soldadura d'estany quan els materials sobre els que s'ha aplicat el metall fos no estaven prou calents.

Quan soldem un circuit elèctric o electrònic hem de fer que la punta del soldador escalfi els elements (típicament de coure) que volem unir i llavors aplicar el fil d'estany de manera que toqui el material calent, no el soldador. Així es garanteix una bona soldadura. Si fonem l'estany amb el soldador, pot ser que els altres materials no estiguin prou calents.

Cal tenir present que, en electrònica, l'objectiu de la soldadura no és només que les dues peces s'aguantin juntes (el que seria una unió mecànica) sinó també que facin bon contacte elèctric. En cas contrari, l'aparell no funcionarà com s'espera.

Si els elements no estan prou calents quan s'aplica l'estany, aquest es refredarà i solidificarà quan els toqui però no hi quedarà superficialment adherit. Amb el temps aquesta unió s'anirà oxidant i farà mal contacte. Tampoc hem d'exagerar a l'hora d'aplicar l'escalfor ja que molts dispositius electrònics es poden avariar per excés de temperatura; cal escalfar la pota sense que el dispositiu s'escalfi massa. Això requereix pràctica. Una errada molt comuna en les persones que aprenen a soldar és bufar la soldadura perquè es refredi més de pressa. Això no s'ha de fer mai perquè sovint dona soldadures fredes.

En el cas del ratolí que comentava a l'entrada de la que he parlat abans, la primera vegada va deixar de respondre correctament als moviments i ho vaig arreglar tornant a escalfar les soldadures del fototransistor del sensor òptic. El segon cop fallava la roda i ho vaig solucionar escalfant les soldadures d'un altre fototransistor, en aquest cas el que compta els passos del gir de la roda.

Quan s'intenta fer una reparació d'aquest tipus cal vigilar perquè sovint hi ha dispositius que tenen les potes molt juntes i és fàcil que, en fondre l'estany, ens acabi quedant en contacte amb dues potes i, per tant, fent un curtcircuit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari