13 de maig 2019

La futura superxarxa de la Xina

Ja sabem que a la Xina tot és gros. Són molts habitants i la superfície del país també és molt gran. Però sovint ens sorprenen també per les novetats tecnològiques.

Operari en un feix de cables


A nivell elèctric resulta que la part on hi ha més habitants i més indústria està al sud-est però, en canvi, a la zona nord-oest del país on estan les principals centrals productores. En concret hi ha algunes de les plantes solars i eòliques més grans del món. Per poder transportar l’energia en distàncies tan llargues han optat per xarxes de transport en corrent continu formant una superxarxa que tingui imbricades les actuals xarxes de transport de corrent altern. Cal tenir present que amb línies de transport de corrent altern les distàncies màximes assolibles són força més curtes que amb corrent continu que, a més, permet gaudir d’un millor rendiment.


Sala de control


Estem parlant de les línies de transport en corrent continu més llargues del món a unes tensions encara mai vistes. Per exemple, la línia de Xinjiang a Anhui treballarà a 1100 kV i tindrà una llargada superior als 5000 km. Evidentment, els transformadors i convertidors necessaris també són de mides mai vistes. Estem parlant de transformadors d’entre 500 i 800 tones.

Transformador

 Podeu llegir més informació a la revista IEEE Spectrum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari