5 de nov. 2018

Els rellotges elèctrics no són exactes

Els rellotges elèctrics que ens envolten, aquells que estan connectats a la xarxa elèctrica, no són exactes. La seva velocitat depèn de la freqüència del sistema elèctric. El corren altern oscil·la a 50 Hz, és a dir que fa un cicle complet 50 cops per segon. Quasi tots els rellotges connectats a la xarxa elèctrica el que fan és comptar aquestes oscil·lacions i cada cop que n’hi ha hagut 50 consideren que ha passat un segon.

Però què passa si la freqüència no és exactament de 50 Hz. Doncs que els rellotges deixaran de ser exactes. El sistema elèctric europeu està molt interconnectat i, per tant, la freqüència depèn simultàniament de tots els operadors elèctrics implicats. Normalment aquests operadors s’esforcen per compensar les variacions de manera que al cap d’un temps els rellotges marquin l’hora correcta, és a dir que si durant unes hores la freqüència ha estat un xic més baixa es procura treballar a una freqüència una mica més alta durant el temps necessari per compensar-ho.

El problema apareix quan els conflictes polítics impedeixen aquest acord entre operadors. Llegim en el diari Noticias de Álava que el conflicte entre Sèrbia y Kosovo ha provocat un retard de fins a sis minuts a causa de no haver-se injectat la quantitat adequada d’energia a la xarxa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari