19 de nov. 2018

Els Nixie no passen de moda

Els Nixie eren l’única manera de mostrar números quan encara no existien els LED. Es feien servir en calculadores, televisors i molts altres dispositius. El Nixie és, essencialment, una làmpada de neó però amb deu càtodes que aprofita el fet que en aquest tipus de làmpada nomes es produeix llum al voltant del càtode. Cada càtode té la forma d’un dels deu dígits i així s’aconsegueix visualitzar la xifra desitjada segons quin sigui el càtode alimentat. La llum sempre serà d’un color proper al taronja, característic de les làmpades de neó.

Nixie

Els Nixie tenen un inconvenient important per a l’electrònica moderna (a part de la mida i el preu) que és el fet de treballar a tensions superiors a 100 V. Per això van ser desbancats pels visualitzadors de set segments basats en LED.

Nixie

Però sempre hi ha hagut nostàlgics que han continuat fent servir Nixies comprant-los de segona mà i habitualment a uns preus força superiors al que tindrien si estiguessin en producció. També han sortit alternatives basades en LED que imiten part del concepte Nixie encara que no tenen el seu encant. Per exemple, tenim els Lixie o la possibilitat de fer-nos-en uns de semblants emprant fabricació digital.

Lixie


Mentre preparava aquesta entrada del blog se m’ha acudit una idea per fer elements basats en LED però que conservin bona part de l’encant dels Nixie. El que no sé és si mai m’hi posaré...



Podeu llegir més sobre el Nixie a la revista IEEE Spectrum.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari