17 d’oct. 2016

Estalviadors d’energia (IV) – Què fa l’aparell?Ara que ja sabem què són les potències activa i reactiva així com el paper que hi juguen els condensadors, podem passar a comentar què fan aquests aparells.

A la fotografia del contingut de l’aparell que sortia a la piulada d’en Francisco Valverde hi veiem una placa de circuit in una capsa de color negre. La capsa de color negre és un condensador de dotze microfarad i la seva única funció pot ser la de compensar reactiva. La placa de circuit conté una font d’alimentació i el circuit corresponent a dos LED que podem veure a la part inferior dreta de la fotografia. Res més! 

Probablement els LED serveixen per donar a l’usuari una sensació de que l’aparell està actiu. Si només hi hagués el condensador l’usuari podria dubtar de si està funcionant o no i tornar-lo perquè no funciona.

Anem a comentar la utilitat de l’aparell des del punt de vista que ens interessa (no ho oblidem, l’estalvi d’energia). Com ja hem comentat, el condensador (si estigués calculat adequadament, que no és el cas) pot reduir la potència reactiva; però aquesta no es paga (a nivell domèstic). La potència activa no es veu afectada per la presència del condensador). Segons els aparells que tingui connectats l’usuari, pot resultar que generi més reactiva de la necessària. Pel que fa al circuit dels LED, és evident que consumirà energia; la necessària per encendre els LED més les pèrdues de la font d’alimentació. A efectes pràctics, equival a un aparell electrònic en mode espera (stand-by).

En conjunt, doncs, l’aparell no només no estalvia energia sinó que en consumeix. Conclusió: És una estafa! El condensador que surt a la fotografia es pot trobar per un preu entre 2 i 7 €. Quant val l’aparell?A diferència de la reactiva, la potència activa no es pot compensar. Per tant, no trobarem aparells que permetin estalviar energia si no és reduint el consum. No us deixeu enredar!


A la propera entrada (que ja serà la darrera) comentarem les característiques que surten al full que acompanya l’aparell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari