2 de març 2015

El transport d’electricitat – Les línies aèries IV



En la fotografia veiem un conductor agafat al seu aïllador i el fil que fa de pont entre aquest conductor i el que surt per l’altre costat de la torre.


Línia símplex

Ara, fixem-nos en el detall que es mostra a la fotografia següent. Veiem que hi ha dos fils però estan junts. Aquests dos fils corresponen a la mateixa fase del mateix circuit. Aquests conductors corresponen a una línia dúplex i, en canvi, el de la fotografia anterior és d’una línia símplex.

Línia dúplex


En principi, tots dos dissenys són igual de vàlids però en el cas d’una fase amb més d’un conductor la superfície de contacte amb l’aire és més gran i això fa que es refrigeri millor i, per tant, que pugui transportar més energia que si fos símplex. A Catalunya les línies de distribució solen ser símplex. Les de transport poden ser símplex o dúplex segons l’època en la que es van construir i la companyia elèctrica a la que pertanyien. També n’hi  ha alguna de tríplex, més recent. En altres xarxes se’n poden veure de quàdruplex, quíntuplex i, fins i tot, sèxtuplex.

Tipus de línies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari