6 de juny 2013

Superxarxa

Actualment les nostres xarxes elèctriques tenen tres nivells de mallat:

  • Transport, en alta tensió

  • Distribució en alta i mitjana tensió

  • Distribució en baixa tensió


El transport en alta tensió forma una malla amb molt pocs nusos que estan connectats amb línies d'alta capacitat

La xarxa de distribució en alta i mitjana tensió és una malla amb molts més nusos que agafen l'energia des dels nusos de la xarxa de transport.

Finalment, les línies de distribució en baixa tensió porten l'energia des dels nusos de la xarxa de distribució fins als petits consumidors.

Aquest sistema porta molts anys funcionant al nostre país però actualment li detectem un parell de problemes:

  1. Quan hi ha molts petits generadors basats en energies renovables ens podem trobar que l'energia no vagi de AT a MT i de MT a BT sinó en sentit contrari. En aquest cas cal canviar el disseny dels sistemes de protecció i control de la xarxa.

  2. Que si el percentatge de generació amb energies renovables és elevat ens podem trobar amb forts desequilibris entre generació i demanda.


Un exemple d'aquest segon problema seria el fet que en una regió hi hagi molta generació eòlica i en aquell moment faci molt vent mentre que a una altra regió la generació és fortament solar i en aquell moment és de nit.

Per solucionar aquest problema, ja fa anys que es parla de la idea de superxarxa (supergrid). Es tractaria de fer una xarxa de nivell superior (és a dir amb molt pocs nusos però amb gran capacitat de transport) que interconnectés grans extensions. Actualment es parla d'Europa i el nord d'Àfrica però potser es podria estendre cap a l'orient. Transportar energia a aquestes distàncies no es pot fer (com ja havíem parlat fa temps) en corrent altern i cal fer servir corrent continu.

La proposta seria fer aquesta xarxa fonamentalment submarina de tal forma que interconnectés els nusos importants de les xarxes de transport amb els futurs parcs eòlics marins.

Supergrid

Probablement en els propers anys en seguirem parlant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari