29 de set. 2009

Les vaques tenen una brúixola interna

En el número de juliol de la revista IEEE Spectrum va sortir publicat un article en el que es comentava que les vaques tendeixen a estar aliniades amb la direcció nord-sud.

A l'article també diu que si les vaques estan properes a una línia d'alta tensió aquesta tendència a posar-se en direcció nord-sud ja no es veu.

Finalment comenta que si la línia d'alta tensió propera està en direcció est-oest llavors les vaques s'arrengleren amb la línia.

Així doncs, això fa suposar que les vaques tenen una certa capacitat de detectar el camp magnètic terrestre (com una mena de brúixola interna) que, com és lògic, es pot veure perturbada pel camp magnètic de les línies elèctriques.

El que no se sap encara és quin avantatge poden tenir les vaques pel fet d'arrenglerar-se o no amb el camp terrestre.

L'article també comenta que hi ha altres animals que presenten sensigilitat al camp magnètic.

Podeu llegir l'article a:

http://spectrum.ieee.org/energy/the-grid/of-cows-and-power-lines

1 comentari:

  1. Hola,

    aprofitant aquest fenomen es podria plantejar la idea de fer motors síncrons de molt baixa velocitat aprofitant que la vaca aparentment es comporta de manera similar a un imant. Situant uns debanats sinusoïdalment distribuïts al voltant de la vaca i aplicant tensions trifàsiques de baixa freqüència segons el que es diu aquí la vaca s'aniria orientant en la direcció del camp resultant.

    ResponElimina

Deixa el teu comentari