15 de set. 2009

La fi de les bombetes s'acosta

Comencem el curs amb la notícia que ja no es poden distribuir (des de primers de setembre) bombetes de potència igual o superior a 100 W. Això forma part d'un pla d'eliminació progressiva de les bombetes.

Les làmpades d'incandescència són molt ineficients ja que la major part de l'energia consumida es converteix en calor. Entre les d'incandescència, les més ineficients són les bombetes mate i les més eficients són alguns tipus d'halògenes. De tota manera totes tenen una eficiència molt baixa comparada amb les làmpades de descàrrega.

Per a la substitució progressiva  es comença per les bombetes de 100 W en amunt i els motius són diversos:

  • Són clàrament ineficients

  • Es comença per les més altes ja que l'energia perduda és més gran

  • Són relativament fàcils de substituir per làmpades de baix consum


A mesura que es vagin eliminant bombetes la qüestió serà més complicada. Actualment encara no està gaire resolta la substitució de les bombetes petites (tant de potència com de mida) encara que darrerament ja han anat sortint al mercat làmpades de baix consum de dimensions més reduides que les habituals.

Tampoc està gaire resolta la substitució de les halògenes amb transformador. Probablement en un futur proper hi haurà una bona oferta de solucions LED per a la substitució directa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari