20 de gen. 2009

Desfibrilador

Fa prop d'un any parlàvem de la fibrilació ventricular com a una de les principals causes de mort per culpa del corrent elèctric. Però a més del corrent elèctric hi ha altres causes que poden portar a una fibrilació ventricular i moltes d'elles sense cap agent extern.

Avui parlarem del desfibrilador, un aparell que s'utilitza per tornar el cor al seu funcionament normal quan es dóna una fibrilació ventricular.

En el número de novembre de la revista IEEE Spectrum ens explica com funciona aquest aparell que tantes vides salva i que sovint veiem a les películes.

El primer desfibrilador era una caixa de fusta i els electrodes eren dues culleres de sopa amb mànec de fusta. D'això fa poc més de 60 anys, però durant molts anys els desfibriladors eren aparells grans i pesats que necessitàven dues persones per a ser utilitzats. Si el desfibrilador s'utilitza en una persona que no pateix fibrilació es corre el risc de provocar-li i si la persona que l'aplica entra en contacte amb els electrodes també corre el risc de patir-la; per això una de les persones que aplicava l'aparell havia de ser experta.

Els darrers models de desfibrilador ja són molt diferents. Pesen prou poc com per poder ser fàcilment transportats o guardar-se a casa en cas de tenir risc de fibrilació. Els electrodes de pressió s'han substituït per electrodes adhesius de manera que ja no s'han d'aguantar; per tant només cal una persona. L'aparell va en una maleta que quan s'obre la tapa comença a parlar donant instruccions a l'usuari (probablement molt nerviós) de com utilitzar l'aparell. Un cop enganxats els electrodes l'aparell fa un electrocardiograma de la persona afectada per saber si té fibrilació o no i només en cas que la tingui dóna ordre de prémer l'únic botó de l'aparell que és el que produeix la descàrrega.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari