15 de gen. 2009

Com funciona un fluorescent?

Un fluorescent és el que en diem una làmpada de descàrrega. El fluorescent té dos electrodes (un a cada extrem) i dins es produeix un arc elèctric (com un petit llamp controlat) que va de l'un a l'altre; és a dir el gas intern del fluorescent (que conté vapor de mercuri) és qui condueix l'electricitat.

Quan hi ha la descàrrega dins el tub, aquesta produeix principalment llum ultraviolada (UVA, UVB, UVC) que no és visible i, per tant, no serveix per il·luminar. A més la radiació ultraviolada (UVB i UVC) provoca danys irreversibles a la retina i és causa del càncer de pell.

Els fluorescents que utilitzem per il·luminar porten el tub recobert (per l'interior) amb una substància fluorescent que el que fa és convertir la longitud d'ona de la llum que li incideix en una de més alta que és visible i no perjudicial. Segons quines substàncies fluorescents s'hagin utilitzat la llum tindrà una o una altra tonalitat; per això no tots els fluorescents fan la mateixa tonalitat de llum.

Els tubs sense substàncies fluorescents s'utilitzen per a la desinfecció d'aigua (la llum ultraviolada de determinades longituds d'ona mata les bactèries) i per esborrar memòries electròniques EPROM (també anomenades UVPROM). Cal vigilar a utilitzar aquests tubs sempre en caixes tancades per tal que no puguin afectar la vista o la pell de les persones que hi ha aprop.

Podeu trobar més informació a la pàgina que forma part d'un curs d'enllumenat.

2 comentaris:

 1. M'agradaria saber quines són les substàncies que recobreixen els fluorescent per dins i transformen la radiació UV en visible.

  Gràcies.

  joan-ramon

  ResponElimina
 2. He trobat la informació que demanes en un llibre, però es tracta d'un llibre una mica antic (Anselmo Serra, "Luz fluorescente", Ed. Sintes, 1950). No sé si els compostos utilitzats hauran canviat. Potser algun/a lector/a d'aquest blog té informació més moderna.

  Les substàncies emprades en funció del "color" del fluorescent són:


  Llum dia
  Tungstat de magnesi


  Blau
  Tungstat de calci


  Blanc marfil
  Beril·li i silicat de zinc


  Rosat
  Borat de cadmi


  Rosat groguenc
  Silicat de cadmi


  Verd
  Silicat de zinc

  ResponElimina

Deixa el teu comentari