11 de gen. 2008

Cables superconductors

Si féssim els cables elèctrics amb materials superconductors podríem transportar molta energia pel mateix cable i a distàncies molt més llargues ja que la baixa resistència d'aquests materials faria disminuir molt les pèrdues i les caigudes de tensió.

I doncs, per què no ho fem? Doncs per que l'efecte superconductor només funciona a temperatures molt per sota de zero graus. Actualment ja s'estan fent proves amb materials anomenats superconductors d'alta temperatura però tot i així aquests materials han d'anar refrigerats amb nitrògen líquid. Amb aquests materials ja s'han fet instal·lacions amb cables però amb distàncies curtes (normalment força menys d'un kilòmetre). Però potser d'aquí a uns anys siguin ja una realitat per al transport d'energia.

Un avantatge important dels cables suberconductors és que quan hi passa més corrent del previst deixen de ser superconductors amb la qual cosa la resistència es torna molt elevada. A efectes pràctics això fa que quan es produeix un curtcircuit la resistència del cable augmenta molt i és el propi cable que limita el curtcircuit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari