20 de set. 2007

Flicker

El flicker o pampallugueig és un fenòmen que apareix quan una làmpada s'alimenta amb un corrent elèctric que oscil·la a freqüència molt baixa. Normalment l'anomenem flicker només quan aquest efecte és percebut pel sistema de visió humana és a dir quan el pampallugueig té freqüències al voltant dels 10 cicles per segon.

Aquest pampallugueig és causat per aparells molt potents que consumeixen corrent en pics molt forts com forns i soldadors d'arc, motors de grues molt grans, etc.

L'efecte és visible molt clàrament en làmpades de descàrrega (les bombetes tradicionals) però també es manifesta en pantalles de TV i ordinador, làmpades de descàrrega, etc.

El flicker pot ser conscient (la persona se n'adona) o inconscient (la persona no se n'adona però en pateix els efectes) i els principals efectes són marejos i, si l'efecte persisteix, pot donar ganes de vomitar. En les persones propenses, també pot desencadenar atacs d'epilèpsia.

Per a evitar el flicker cal canviar l'aparell problemàtic a un punt de connexió més potent o utilitzar dispositius electrònics compensadors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari