27 de març 2023

Un quart de segle del bus USB

En un ordinador d’oficina de la dècada de 1990 hi podíem trobar un port paral·lel (sovint conegut com a Centronics) per a la impressora (LPT1), un connector lila per al teclat i un connector verd per al ratolí i el connector VGA per a la pantalla. També hi solíem trobar un o dos ports sèrie (COM1 i COM2), on podíem connectar un mòdem per transmetre dades per la xarxa telefònica. En alguns casos també hi trobàvem un connector FireWire, que era l’habitual per connectar una càmera de vídeo, un connector GPIB, per a instruments de mesura, i molts altres que em deixo. Molts d’aquests ports de comunicació requerien afegir targetes a l’ordinador i calia que els dos aparells estiguessin apagats quan es connectava o desconnectava el cable.

Ports

El bus USB va venir a solucionar tots aquests problemes. El mateix bus serveix per connectar quasi qualsevol accessori informàtic, es pot connectar sense apagar l’aparell ni l’ordinador, admet més de cent perifèrics simultanis i pot alimentar els dispositius si no consumeixen molt. A més, per a aparells bàsics no cal instal·lar cap controlador i en els altres part de la configuració és automàtica. Realment va representar una revolució i va facilitar la proliferació d’accessoris i perifèrics.

USB

També us he de dir, però, que presenta alguns inconvenients. Els que fem servir sovint aparells USB ens trobem que passen coses curioses. Per exemple, quan treballem amb equips de domòtica i autòmats programables sovint ens trobem que la comunicació deixa de respondre quan fa molta estona que no es fa servir. En el cas dels microcontroladors no és estrany que el número de port (COM) canviï quan el microcontrolador es reinicia i en alguns equips hem de batallar per descobrir quin número de COM li ha donat el sistema. Aprofito per comentar una cosa que molta gent no sap. Els ports COM1 i COM2 segueixen estant reservats per als port sèrie clàssics, tant si l’ordinador els té instal·lats com si no. Per tant, si busquem en una llista el port que correspon a un dispositiu USB concret, podem provar qualsevol dels que ens surtin excepte el COM1 i el COM2; aquests mai seran.

Selecció COM

També és interessant llegir aquest article sobre com va sorgir el bus USB al butlletí The Institute, de l’IEEE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari