31 d’oct. 2022

Fem llum amb LED

Quan volem produir llum electrònicament fem servir LED. Els LED produeixen llum d’un determinat color. Els LED més coneguts són de colors vermell, verd, groc i blau però també n’hi ha altres com taronja, lila, infraroig i ultraviolat. És habitual que els LED d’un determinat color siguin d’aquell color (imatge de l'esquerra) però, de fet, no és l’embolcall el que dona el color a la llum. El color de la llum que fa un LED depèn només dels materials que el componen i, de fet, hi ha LED amb l’embolcall transparent (imatge de la dreta); aquests, però, tenen l’inconvenient que si se’ns barregen no podrem saber-ne el color fins que no els provem.

LED blau       LED blau

En llegir això potser pensareu que, quan abans he fet una llista dels colors dels LED, m’he deixat el blanc. No me l’he deixat. El blanc no hi és perquè, formalment, els LED blancs no existeixen. Malgrat la frase anterior, és possible obtenir llum blanca amb LED.

Per obtenir llum blanca amb LED hi ha dos sistemes. El primer és fer servir un LED multicolor (imatge següent), és a dir un LED que combina llum blava, vermella i verda en el mateix embolcall. Alimentant-lo de manera que faci la mateixa quantitat de llum dels tres colors obtindrem una llum blanca (si ens el mirem a curta distància podrem percebre els tres colors. Aquest mètode és el preferit quan es vol disposar de llum de colors variats però no quan només es vol llum blanca, ja que l’altre mètode és més eficient.

LED multicolor

El segon mètode consisteix en fabricar LED de llum blava però afegint-hi substàncies fluorescents (com es feia en els tubs fluorescents i les làmpades de baix consum) que facin que una part d’aquesta llum es converteixi en altres colors. Emprant les proporcions adequades obtenim una llum que, a la nostra vista, és blanca. A més, segons les substàncies triades, podem aconseguir un blanc de tons més càlids o més freds. Atès que aquest mètode és més eficient que l’anterior, és el que se sol fer servir quan els LED estan destinats a l’enllumenat i es desitja un únic color concret.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari