11 de gen. 2016

Sabeu què és el flicker?

El flicker és el pampallugueig que fan els llums. Aquí ens referim a llums elèctrics encara que, com és sabut, els llums de flama també en fan. Aquest pampallugueig pot ser molest en alguns casos i en altres causar fatiga o, fins i tot, desencadenar marejos o atacs epilèptics en les persones que hi tinguin predisposició.

El flicker pot ser conscient (la persona percep els canvis de lluminositat del llum) o inconscient (la persona no se n’adona perquè la velocitat de canvi és tan ràpida que no la veu l’ull humà.

Les bombetes (incandescents o halògenes) s’encenen i s’apaguen cent cops per segon a causa de que estan alimentades amb corrent altern (o sigui, tenen una freqüènci de parpelleig de 100 Hz). Normalment aquest efecte no és molest ja que com la bombeta no s’arriba a refredar fluctua la lluminositat però no s’arriba a apagar. El mateix passava amb els fluorescents d’abans (que encara n’hi ha molts d’instal·lats) i sí que algunes persones es queixaven de molèsties que podríem considerar lleus. Els actuals fluorescents d’alta eficiència i les bombetes de baix consum treballen a freqüències molt més altes i, per tant, són menys molestos. Els LED porten un circuit electrònic que evita que la lluminositat fluctuï gaire.

El problema apareix quan hi ha pampallugueig a determinades freqüències que poden ser molt més molestes. La causa habitualment és que hi ha instal·lacions properes que tenen aparells inapropiats o que no estan connectats de manera correcta. Un cas típic són els forns d’arc i els soldadors d’arc que estan connectats a línies de potències proporcionalment massa petites. Normalment se soluciona connectant la instal·lació que té aparells pertorbadors a nivells de tensió més alts.

Pantalles de l'aplicació

L’empresa Viso Systems ha posat a disposició dels tècnics una aplicació per a mòbil que permet mesurar el flicker a partir de la càmera del mòbil. Malauradament, ara per ara només està disponible per a iPhone.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari