11 d’abr. 2013

Forn d'inducció

Potser alguns de vosaltres teniu a casa una cuina d'inducció. El seu funcionament es basa en una bobina que crea un camp magnètic altern d'una freqüència relativament alta. Quan algun element metàl·lic (l'olla o paella en el cas de la cuina) es situa prop de la bobina, s'escalfa. D'aquesta manera escalfem els aliments que posem dins el recipient.

L'escalfament es produeix perquè el camp magnètic fa circular corrents per l'interior del metall. En el cas del ferro, també hi contribueix molt significativament el canvi alternat del sentit d'imantació del material.

En els forns d'inducció industrials es fa servir el mateix principi (però amb corrents més grans) per tal d'escalfar metalls.

En aquest vídeo veiem com una peça d'alumini es va escalfant en el forn d'inducció. Primer observarem que es deforma (més o menys al minut 2:00), després es posa al roig (2:08), després es posa incandescent (2:30) i acaba fonent-se. El camp magnètic del forn manté el material dins la bobina pel fet que l'energia implicada si el material s'aguanta dins és més petita que si en surt, de manera que si no aportem energia externa el material es manté dins. Al final del vídeo (3:02) apaguen el forn i el material cau. Podem observar que està fos en la forma en la que cau a terra. Allí es refreda i torna a solidificar.

Fixeu-vos que la bobina està feta amb tub. La bobina també s'escalfa, per això es fa passar un fluïd (típicament aigua) pel seu interior i així es refrigera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari