30 d’oct. 2012

Efectes de la tempesta solar

Les tempestes solars són flamarades que a vegades emanen del Sol. Suposo que us preguntareu si això té a veure amb l'electricitat. Doncs sí.  

Flamarada solar

Se sap que les tempestes solars causen fortes variacions als camps magnètics de l'atmosfera i, com a conseqüència, poden produir sobrecàrregues i sobretensions en les xarxes de transport d'electricitat. Aquestes pertorbacions elèctriques poden destruir interruptors i transformadors.

En les darreres dècades hi ha hagut tempestes solars significatives, com la que hi va haver al març de l'any 1989 i que va deixar sense electricitat tot el Quebec. Els clients van trigar nou hores a recuperar el subministrament però la reparació de la xarxa va trigar setmanes.

Segons els experts, aquesta tempesta va ser fluixeta en comparació amb la que hi va haver l'any 1921. D'aquesta no en sabem els possibles efectes sobre la xarxa de transport d'electricitat ja que en aquella època era pràcticament inexistent.

A finals d'aquest any o principis del proper hi ha prevista una nova tempesta solar de proporcions importants. No se sap si com la de 1989 o com la de 1921 ni a quina zona afectarà. Se sap que serà al nord de la Terra però no a quin continent ja que depèn de la posició relativa de la Terra i el Sol en aquell moment.

Podeu llegir més informació al número de febrer de la revista IEEE Spectrum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari